Sziasztok!
Legutóbb arról beszéltünk (elég régen – 1 hete), hogy mivel / mikkel lehet a napi szükséges folyadékfogyasztásunkat fedezni. A múltkor a zöldteákról írtam, most íme egy pár limonádé recept, hogy ne mindig „unalmas” vizet igyunk!
Az igazi limonádé titka, hogy nem száraz kristálycukorból, hanem főzött cukorszirupból készül. A sziruphoz természetesen citromot adunk, de mellette ízesíthetjük gyümölcsökkel, fűszerekkel vagy akár virágokkal. A receptekben felsorolt mennyiségek kb. 1-1,5 liter vízhez elegendőek.
http://shtrend.hu/index.php/Gasztro/htsd-le-magad-10-1-limonade-recept.html
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20100705/limonade_extrakkal_10_kulonleges_recept/
http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/ribizlis-limonade
http://www.tutitippek.hu/blog/limonade-receptek.php
1. Klasszikus limonádé
Ezt az alapreceptet nagyon könnyű megjegyezni, csupán az arányok számára kell emlékezni. A csésze természetesen lehet akármi más mértékegység is (pl. bögre, pohár stb.) – csupán az arányok számítanak.
- Hozzávalók: 1 csésze cukor, 1 csésze víz (a sziruphoz) - 1 csésze citrom leve, 3 csésze víz
- Elkészítés: A cukrot és a vizet főzzük fel, és keverjük el sziruppá. (Tipp: a sziruphoz adhatunk 1 citrom lereszelt héját is!) Csavarjuk ki a citromokat (kb 6db), és keverjük el a vízzel. Adjuk hozzá a kihűlt szirupot, majd hűtsük le a hűtőszekrényben. Ha túl édes, adjunk hozzá több citromlevet, ha túl tömény, adjunk hozzá több vizet.
2. Egyszerű limonádé
- Hozzávalók: 4 kezeletlen citrom, 6dkg cukor, 6dl víz
- Elkészítés: egy robotgéppel turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd szűrjük át egy szűrőn.
3. Egyszerű limeade
- Hozzávalók: 1 csésze zöldcitrom leve, 1 csésze cukor, 4 csésze víz, zöldcitrom héj csíkok, mentalevelek
- Elkészítés: keverjük el a cukrot, zöldcitromlevet, és vizet. Díszítsük mentalevelekkel és zöldcitrom csíkokkal
4. Citrus limonádé
- Hozzávalók: 2 csésze friss narancslé, 1 csésze zöldcitrom leve, ½ csésze citrom leve, 1 csésze cukor, 6-8 csésze víz, narancs, citrom, zöldcitrom szeletek.
- Elkészítés: keverjük el a vizet és a citrus leveket, majd adjuk hozzá a cukrot, és keverjük addig, amíg a cukor teljesen elolvad. Adjuk hozzá a citrus szeleteket. (Tipp: a narancsot helyettesíthetjük mandarinnal vagy greapfruit-tal is!)
5. Gyümölcsös limonádé
- Hozzávalók: ½ csésze cukor, 1 csésze víz, ½ csésze menta levél, 1 csésze citrom leve, 1 csésze gyümölcs darabok (pl. barack) , 3-4 csésze ásványvíz
- Elkészítés: forraljuk fel a vizet, cukrot és a mentát, és kevergessük el egy tömény sziruppá. Hűtsük le, majd szűrjük át a szirupot. A barackokat préseljük ki. Öntsük össze a szirupot, baracklevet, citromlevet és adjunk hozzá ízlés szerint ásványvizet.
- Díszítsük mentalevelekkel. (tipp: egyéb gyümölcsöt is alkalmazhatunk, pl. alma, eper, málna, cseresznye, dinnye)
6. Gyömbéres limonádé
- Hozzávalók: 6 kezeletlen citrom, 20dkg cukor, 3cm-es gyömbér darab (megpucolva),7.5 dl víz
- Elkészítés: pucoljunk meg egy citromot, majd a citromhéjat, cukrot és a gyömbért főzzük fel 2.5dl vízben. Kevergessük 4-5 percig, amíg egy szirupot kapunk. Hagyjuk lehűlni, majd a citrom héjat és a gyömbér darabot dobjuk el (minél tovább hagyjuk a gyömbért benne, annál erősebb lesz az íze). Csavarjuk ki a citromokat, majd egy kancsóban öntsük össze a citromlevet a kihűlt sziruppal és a maradék vízzel.
7. Málnás limonádé
- Hozzávalók: 45 dkg málna, 5dkg cukor, 3 bio citrom, 1L szódavíz
- Elkészítés: a málnát megszórjuk a cukorral, 1 órán át pihentetjük, majd turmixgéppel eldolgozzuk és átpréseljük egy szűrőn. Egy kancsóba töltjük, hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kipréselt levét, szódavízzel felöntjük, és mentalevelekkel díszítjük.
8. Chilis limonádé
- Hozzávalók: 1 csésze citrom leve, 1 csésze juharszirup, 4 csésze víz, ¼ tk chilipor vagy erős paprika.
- Elkészítés: keverjük el az alapanyagokat.
9. Egészséges limonádék
A fenti recepteket egészségesebbé varázsolhatjuk, ha a cukrot helyettesítjük fruktózzal (fele mennyiségben) vagy mézzel, esetleg agávé sziruppal, de kombinálhatjuk egyéb frissen préselt gyümölcslével is (pl. almalé, ananászlé). Íme egy-két példa:
10. Egészséges gyömbéres limonádé
- Hozzávalók: 2 csésze víz, 1 csésze citrom-zöldcitrom leve, ½ csésze méz, 2ek reszelt gyömbér, 2-3 csésze szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
- Elkészítés: a vizet, mézet és a gyömbért forraljuk fel, kevergessük 1-2 percig. Hagyjuk hűlni 10 percig, majd szűrjük le. Amikor teljesen lehűlt, adjuk hozzá a szódavizet és a citromlevet. Tálaljuk jégre öntve.
11. Szuper egészséges limonádé
- Hozzávalók: 1 citrom-zöldcitrom leve, 2-3 dl szánsavas ásványvíz (magas szodium tartalmú, mint pl. Pellegrino), 1 szelet citrom
- Elkészítés: csavarjuk ki egy pohárba a citrom/zöldcitrom levét, majd öntsük rá az ásványvizet. Adjuk hozzá a citrom karikát.
- 1 csésze citromlé kb. 6 citrom kicsavart leve, míg 1 csésze cukor 20dkg cukornak felel meg
- A cukrot redukálhatjuk 2/3-ra, nem vehető nagyon észre a különbség (de a derekunkon igen)!
- A limonádét elkészítés után legalább 30-40 percig hűtsük a hűtőszekrényben
- Tálalás előtt adjunk hozzá citrom, zöldcitrom szeleteket és sok-sok jégkockát – díszítsük mentalevelekkel!
12. Gyümölcsös
A kiválasztott gyümölcsöt lereszeljük vagy összeturmixoljuk, és hozzáadunk 1 citrom reszelt héját. Mindezt összekeverjük a lehűtött cukorsziruppal és 3 citrom kifacsart levével. Az édes, gyümölcsös, citromos masszát öntsük fel 1 liter szódavízzel. A zöld almás, körtés, málnás, epres, szedres, barackos és sárgadinnyés verzió különösen finom.
13. Bodzás
A szokásos limonádé alapba öntsünk 1-2 deci jó minőségű bodzaszörpöt. Erőteljesebb bodza ízhez áztassunk a limonádéba egy éjszakán át 4-5 fej bodzavirágot, majd másnap szűrjük le.
14. Rózsás
A rózsás limonádé különleges ízvilágát a rózsavíz adja. Ez a hozzávaló beszerezhető bio boltban, drogériában vagy indiai élelmiszerboltban. A cukorsziruphoz néhány citrom és zöldcitrom levét adjuk, a keverékhez pedig egy kupaknyi rózsavizet adunk. Felöntjük vízzel és ha nagyon stílszerűek akarunk lenni a kész limonádéba szórhatunk rózsaszirmokat.
15. Levendulás
A tűzről levett, még meleg cukorszirupba szórjunk bele 6-7 ág levendula száráról lecsupaszított virágszirmot, majd hagyjuk állni benne fél-egy órát. Majd szűrjük le és citrommal, lime-mal savanyítsuk. Ásványvízzel öntsük fel. A szénsavas és szénsavmentes verzió egyaránt megfelel. A kancsóba áztathatunk levendulaszárat.
16. Vaníliás
Egészségesebb és természetesebb ízt ad, ha Bourbon-vaníliával forraljuk fel a cukorszirupot. Ha kevesebb időnk van, 1 zacskó vaníliás cukorral vagy 1 kávéskanálnyi vaníliaaroma is megteszi. 3-4 citrom levét adunk a sziruphoz.
17. Fűszeres
A cukorszirupba főzés közben vagy újraforralás során tegyünk negyed teáskanál őrölt gyömbért, csilit és fahéjat, egy csipet őrölt szegfűszeget és szegfűborsot. A lehűtött fűszeres sziruphoz adjuk hozzá 3 citrom és 1-2 lime kifacsart levét, majd öntsük fel ásványvízzel. A kancsóba tehetünk darabolt lime-ot és egész fahéjdarabokat.
18. Borsmentás
Víz helyett egy kancsó főzött borsmentateával öntjük fel a limonádé alapot. Az elkészült limonádéba dobhatunk kockára vágott lime-darabokat és a mentaleveleket. Különösen hűsítő!
19. Bazsalikomos
Ez először lehet, hogy kicsit furcsán hangzik, de higgyétek el, finom. Turmixoljuk össze a cukorszirupot, 3-4 citrom és 1-2 zöldcitrom levét egy csokor bazsalikommal, majd öntsük fel szódavízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel. Díszítésnek mehet bele néhány lime-darabka és egy egész levél bazsalikom.
20. Wellness
Finomított cukor helyett használjunk fruktózt, mézet, juharszirupot, agávészirupot, vagy nádcukrot. A legegészségesebb limonádéhoz a citromot és lime-ot is a biopiacon vásároljuk. Az előbb felsorolt fűszerekkel, gyümölcsökkel, virágokkal tehetjük izgalmasabbá.
21. Fitness
Az igazi diétás limonádé semmiféle cukrot nem tartalmaz, valójában a szomjúságot is ez oltja a legjobban. Ha a cukorbetegek és a fogyókúrázók mindenképp édes ízre vágynak, helyettesítsék a cukrot mesterséges édesítőszerrel vagy a még egészségesebb sztevia nevű természetes édesítővel. Az ízén nem, de a derekunkon meglátszik majd a különbség.
22. +1 Vodkás pink limonádé
Csak felnőtteknek! Szükség lesz fél kiló málnára, 2 citromra, 1 narancsra. Ezeknek a levét és a lereszelt héját együtt főzzük a cukor sziruppal, amihez adunk még 2 zacskó vaníliás cukrot. Lehűtjük és leszűrjük. Buborékos vagy mentes ásványvízzel felöntjük és hozzáadunk egy keveset kedvenc vodkánkból. Citromkarikával és jégkockával tálaljuk. Vigyázat, a szeszes ital nem pótolja a folyadék vesztességet és az alkohol a melegben a szokásosnál jobban megárthat !!!
TIPP:
A leggyorsabb limonádé: 1 kg cukrot főzzünk fel 7,5 dl vízzel, majd adjuk hozzá 1 kg citrom és 1 kg lime kifacsart levét és 1-2 citrom reszelt héját. A szirupot hűtsük ki, töltsük üvegbe. Hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll. Így csak vízzel kell hígítani, és már kész is a hűsítő nedű.
Jégkocka trükkök: A limonádé elengedhetetlen hozzávalója a sok-sok jég. Ha el akarjuk kerülni, hogy az üdítőnk felhíguljon, a jégkockát is készítsük limonádéból. Különlegesen finom a citromos-mentás jégkocka, amelyet úgy készíthetünk el, hogy fél kg citrom és lime kifacsart levét és egy csokor összeturmixolt mentalevelet fagyasztunk le a jégkocka tartóban.
Felnőtt változat: némi alkohol hozzáadásával felhasználhatjuk a limonádét nyári koktélok, aperitifek, flipek, bólék és sörbetek készítéséhez is.
Összefoglalva:
Igyatok sok limonádét napközben, és ízesítsétek kedvetek szerint J